Thursday, February 18, 2010

Serunding Daging


Saya terasa nak makan serunding. Saya ingatkan nak suruh abg ipar yg bakal dtg ke Frankfurt next month bawakan serunding. Tapi kawan sy, Kak Liza yg bekerja di airport bgtau lebih baik jgn bawa sbb kemungkinan besar dirampas adalah tinggi.

So dia cadangkan kami buat sendiri.

Wah...buat serunding sendiri? Ni la yg bagus bila tinggal diperantauan. X penah2 buat serunding di Malaysia, sekali bila dok oversea ada pulak initiative nak buat sendiri.

Kami buat ngan 6kg daging sbb share 3 org. Bila buat keje ramai2 ni rasa mcm senang lak buat serunding. Kalau sorang2 mesti terkial2 jugak. Cara masak serunding pon diubahsuai utk mempercepatkan proses. Contoh: daging direbus ngan pressure cooker - bila dah siap direbus, tekan sikit je daging tu dah terlerai. Pastu instead of guna cili kering kisar, pakai cili kering morocco yg dah jenis serbuk. Serai pon beli yg jenis frozen dah selamat dipotong halus2.

Keringkan serunding pon pakai oven ye cik enon! Senang....x yah nak kacau byk2 kali mcm dlm kuali.

Bahan2 utk serunding (utk 2kg daging)

- 2kg daging (sy beli jenis gulash i.e dah selamat dipotong kiub sebesar 3cm)
- 1 peket kecil cili kering morocco ( kitorg guna 2 jenis - separuh peket jenis pedas, separuh jenis kurang pedas)
- 3 biji bawang besar
- 5 biji bawang putih
- 2 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 1 peket serai frozen yg dipotong halus
- 1 peket kelapa kering (beli yg jenis halus) - digoreng dan ditumbuk utk djadikan kerisik.
- 2 kotak sederhana besar santan
- 1 sudu besar biji ketumbar
- 1 sudu besar biji jintan manis

Cara2:

1. Rebus daging sehingga lembut ( sy guna pressure cooker, rebus dlm 30 minit). Toskan airnya dan carik2 daging
2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas dan serai menggunakan air rebusan daging.
3. Biji ketumbar dan jintan manis di sangai (goreng tanpa minyak). Kemudian dikisar kering (atau ditumbuk)
4. Campurkan bahan2 kisar dan cili di dlm kuali besar. Masak dgn api sederhana. Bila rempah dah mendidih, masukkan santan dan kerisik. Kacau sebati. Biarkan mendidih lagi. Masukkan garam dan gula.
5. Masukkan daging dan kacau sebati. Masak sehingga kering.

Memandangkan proses pengeringan memakan masa yg lama (3-4 jam), kak liza ajar keringkan serunding guna oven. Bila serunding dlm kuali dah kering kuahnya, alihkan serunding dlm dulang yg dilapik dgn baking paper. Ratakan serunding. Lagi nipis lapisan serunding lagi bagus. Tapi kalau malas nak buat byk kali, lapis tebal pon ok. Cuma setiap 1/2 jam tu kena kacau2 serunding utk memastikan serunding tu kering sekata. Panaskan oven pada suhu 50C-100C (api atas bawah) dan masukkan dulang. Biarkan sehingga serunding kering sekata.

No comments: