Friday, February 5, 2010

Pindang Ikan Kerisi


Masak pindang adalah antara masakan kegemaran saya. Sebab pindang ni sgt senang dimasak dan sedap! Tapi sejak duduk di Germany, sy jarang dah masak pindang. Kat sini susah nak dpt ikan segar. Kalau ada pon jenis2 cam salmon, forelle, tuna yg mcm x sesuai je nak buat masak pindang.

Recently cik HB jumpa ikan kerisi kat kedai Turki, so dia pon beli eventhough for me 7€/kg utk ikan kerisi adalah mahal! Xpe la, bukan selalu boleh jumpa ikan ni. And actually sy amat la x suka ikan bersisik sbb susah la nak buang sisik dia. Lain la kalau ada alat buang sisik tu kan? Ikan ni it´s either masak lemak cili api or pindang la yg best. Hence, I chose pindang for the first half batch. Lagi separuh boleh la masak lemak cili api ok?

Sy x tau stail pindang org lain tapi sy masak pindang ikut stail mak sy.

Bahan2:

- 4-5 ekor ikan kerisi -disiang dan dibuang sisiknya. Basuh dgn air asam utk menghilangkan bau hanyir ikan kemudian bilas dgn air. Gaulkan ikan dgn sedikit serbuk kunyit dan garam.
- satu batang serai - diketuk
- 1/2 biji bawang besar - dimayang halus
- 2 ulas bawang putih - dipotong halus
- 1 inci halia - potong halus
- 2 keping asam keping
- 2-3 biji cili api - diketuk
-garam secukup rasa

Cara2:

- Rebus 2 cawan air dgn semua bahan2 diatas kecuali ikan dan garam.
- Setelah air menggelegak, masukkan ikan. Biarkan sampai ikan masak.
- Tambah garam secukup rasa.

Siap utk dihidang.

No comments: