Saturday, February 6, 2010

Kuetiaw Goreng


Dah lama x makan kuetiaw goreng. Kat sini nak masak kuetiaw x best sbb xde kuetiaw basah. Kena beli yg kering punya and then saiz dia pon jenis yg halus tu. Tapi baru2 ni pegi Kedai Asia beli jugak la sbb dah lama x makan.

Ingat nak buat Char Kuetiaw tapi x jumpa udang segar. So mcm x best la nak buat Char Kuetiaw tanpa udang. Maka buat kuetiaw goreng biasa aje.

Versi kuetiaw goreng kali ini dibuat begini:

Bahan2:

250 g kuetiaw kering (rendam dgn air sejuk selama 1/2 jam dan toskan)
1 mangkuk kecil sotong putih- dipotong kecil2
1 mangkuk kecil fishball - dipotong kecil
1/2 biji bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dirincik halus
1 sudu besar sambal oelek (sbb dah habis stok cili kering)
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap pekat manis
1/2 kiub ayam
kucai
taugeh
cili masak - dipotong serong

Cara2:

1. Panaskan sedikit minyak masak, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan sambal oelek. Biarkan sampai garing.
3. Masukkan sotong dan fishball. Biarkan sehingga masak.
4. Masukkan sos tiram, kicap dan kiub ayam. Masukkan sedikit air jika terlalu pekat atau kering.
5. Masukkan kuetiaw, kucai dan taugeh. Tutup kuali. Biarkan sebentar. Kemudian buka penutup dan kacau rata.
6. Masukkan cili masak potong. Kacau dan matikan api.

Siap dihidang.

No comments: