Friday, February 5, 2010

Kerabu Mangga

Beberapa hari yg lepas, sy terjumpa mangga yg dijual dgn harga yg murah. Sebiji berharga 0.39€. Normal price usually around 0.79€ or more. So sy beli 3 biji sbb dah lama x makan mangga. Ingatkan boleh dimakan begitu sahaja tp rupanya mangga2nya masih muda. Tapi sy dah x sabar2 juga nak makan.
Maka jawabnya sy buat la kerabu mangga.

Sy x ambil mana2 resepi di Internet. Just ikut stail kawan sy (ya, again Kak Liza!) yg selalu guna udang kering, halia, bwg putih sebagai basic ingredients dlm resepi kerabu2nya.

Bahan2nya:

- 1 biji mangga muda (jgn muda sgt dan jgn dah ranum juga) - di potong halus
- udang kering - segenggam
- 1 inci halia -dipotong kasar
- 2 ulas bawang putih - di belah dua
- 1 biji bawang besar - dibelah dua dan dimayang
- cili api (amaun ikut suka, nak pedas guna banyak) - diricik halus
- gula
- garam

Cara2:

- Goreng udang kering, halia dan bawang putih dgn sedikit minyak sehingga garing. Angkat dan tumbuk halus
- Gaulkan bahan tumbuk dgn mangga, bawang besar dan cili api.
- Perisakan dgn garam dan gula secukup rasa

No comments: