Thursday, October 7, 2010

Bubur Jagung Cha-cha dan Sagu


Semalam kawan sy, kak liza balik bercuti ke Malaysia selama sebulan. Bestnya dia, every 3 months mesti terbang pulang ke tanahair, maklum la keje ngan airlines, everytime fly cuma perlu bayar 10% aje...huhuhu. Dan semalam, sempat la dia bagi sy stok2 makanan dia yg dia rasa x boleh nak simpan sampai dia balik sini nanti.

Antara yg dia bagi, cha-cha. Balik rumah, tgk ada jagung dlm tin, ada santan lak tu dan mengenangkan cik HB dah lama x makan bubur, maka sy pon terus buat bubur jagung campur cha-cha ni. Memula ingat nak buat sikit, so cuma rebus sikit je cha-cha. Dah cha-cha siap rebus, sekali baru perasan ada 2 tin jagung sebenarnya dan teringat kat Mat ngan Liza yg dah duduk dekat ngan rumah kami. Boleh la bagi diorg sikit. Tapi 2 tin jagung ngan cha-cha sejemput x balance, nak rebus cha-cha lagi dah x efisien....so sy campur dgn segenggam sagu.

Kak Liza selalu pesan ngan sy, kalau nak masak sagu dan nak bg sagu kembang dgn baik, apa2 pon jgn masak sagu dgn gula. Nanti sagu x masak. So pesanan tu mmg sy ingat everytime sy nak masak sagu.

Utk resepi bubur ini:

Bahan2:

1 keping daun pandan - dipotong pendek sepanjang 2 inci
2 tin jagung
1 tin santan
1/2 cwn cha-cha
1/2 cwn sagu
1 cwn gula merah (ikut tahap kemanisan disukai)
1 gelas susu segar 3.5% ( sy mmg tambah susu segar everytime buat bubur utk melemakkan bubur sbb santan dlm tin x berapa lemak)
secubit garam

Cara2:

1. Rebus cha-cha bersama daun pandan dgn sedikit air sampai lembut.
2. Masukkan jagung dan sagu dan masak sampai sagu kembang.
3. Masukkan santan, gula merah dan garam. Masak sampai mendidih dan kacau bubur sekali sekali supaya x pecah minyak.
4. Masukkan susu segar dan kacau. Biarkan mendidih, kemudian tutup api.

Siap utk dihidang.

No comments: