Baru2 ni sy masak nasi daging. Setelah buat rencah dan buat kuah utk menanak nasi daging tu sy campurkan dgn beras dan masak guna electric rice cooker. Tapi somehow nasi sy jadi mentah even setelah rice cooker indicate nasi dah masak. Tak tau mana silapnya sbb sebelum ni sy buat nasi daging ok aje. Maybe sbb masak byk tapi guna periuk tak cukup besar. Sy pon transfer nasi daging tersebut dlm periuk nasi dan cuba masak atas dapur dgn menggunakan api perlahan.
Tapi tunggu punya tunggu, nasi masih lagi mentah. Nak tambah air, nasi mcm dah lembik cuma still mentah. Next solution, sy call Kak Liza dan minta pendapat. Kak liza ni bak Wonder Woman, sekejap je dia dah sampai rumah sy bersama dgn steamer (sy mmg xde proper steamer).
Kak liza boil air guna kettle then transfer dlm periuk steamer. Kemudian nasi mentah dikukus dlm steamer dan sebiji cili kering diletak bersama. Tujuannya utk mengurangkan kementahan nasi. Lebih kurang 1o-15 minit, nasi mentah tadi masak dgn sempurna. Takde rasa mentah pon.
So kalau anda termasak nasi mentah, boleh la kukuskan nasi tersebut. Lagi satu cara, boleh masukkan dlm microwave, tutup dgn penutup microwave, set selama 5 minit pd MEDIUM. Kalau x masak juga, tambahkan lagi waktu.
No comments:
Post a Comment