Thursday, October 7, 2010

Kari Ikan Hering dgn Tomato - Mamak Style


Semalam sy dah kehabisan stok daging mentah. Nak kena pegi bandar sebelah utk mendapatkan stok daging mentah halal, sy teramat la malas. Sudahnya sy pi TEGUT, pasaraya kat rumah sy dan pi belek2 bahagian seafood frozen, cari idea nak beli ikan ke, udang ke....

So sy nampak ikan hering frozen ni. Sy tak penah try lagi masak ikan hering, so apalagi, grab la satu. Dan sy fikir yg paling sesuai utk eksperimen ikan ni - masak kari!


Beli ikan frozen kat pasaraya Jerman ni, rata2 ikan dia dah selamat kena penggal kepala ngan ekor, isi perut semua dah habis cuci. Dgrnya org2 jemen mmg x suka nak berurusan dgn seafood yg masih ada kepala dan isi perut. Udang yg ada kulit pon diorg x suka. Tapi kalau beli seafood frozen kat Kedai Asia, balik rumah anda still nak kena cuci bersih perut dia.....

So kalau nak masak ngan pantas, pilih la ikan frozen dr pasaraya Jerman....tapi yg pastinya ikan2 cold fish je yg adanya....

Skrg ni bila sy masak kari ikan, sy akan buat kari tanpa santan. Org panggil kari mamak....ye ke tak, tak tau la tp eversince belajar masak kari style camni, sy mmg dah x guna santan utk kari ikan. Bagus la kan....kurang kolestrol.

Yg penting bila nak buat kari camni, key factor dia rempah kari kena byk dan air asam jawa kena lebih sikit, baru best!

Bahan2:

500g ikan hering (any fish will do)
4 sudu besar rempah kari ikan (sy guna Babas's dr Malaysia)
1 sudu kecil halba campur
2 tangkai daun kari
1/2 biji bwg besar - dihiris halus (kalau ada bwg merah, lagi sedap. Tapi kat sini bwg merah mahal dan susah nak jumpa, so sy guna bwg besar most of the time)
2 ulas bwg putih - hiris halus
2 biji tomato - potong empat setiap satu
air asam jawa secukupnya
minyak utk menumis

Cara2:

1. Panaskan minyak. Tumiskan bwg besar, bwg putih, halba campur dan daun kari. Masak sampai naik bau atau kekuning2an.
2. Masukkan rempah kari ikan dan sedikit air. Biarkan sampai kari pecah minyak. Tambahkan air jika rempah terlalu kering.
3. Bila rempah dah garing, masukkan air asam jawa. Kalau kuah pekat sgt, tambahkan lagi air.
4. Biarkan sampai mendidih, kemudian masukkan ikan dan buah tomato. Biarkan sampai ikan masak dan tomato lembut.
5. Perisakan dgn garam dan kecilkan api. Renehkan sampai kuah pecah minyak (lagi lama kari dimasak, lagi sedap)

Siap utk dihidang.

No comments: