Friday, October 29, 2010

Scholle Sweet Sour

Gediknya la letak nama ikan dlm Deutsch kan?

Bukan apa, saja nak glamerkan nama ikan sebelah dlm bahasa jerman. Ikan sebelah ni bukan la favourite sy sebenarnya. Masa nampak kat tempat ikan kat TOOM, ingat ikan bawal sbb bentuk mcm ikan bawal. Excited la sbb ikan bawal fresh susah nak jumpa. Sekali bila staff TOOM angkat dan timbang baru nampak itu ikan sebelah rupanya. Tapi beli la jugak sbb harga pon murah.

Ikan ni sy salut dgn tepung serbaguna lepas tu goreng garing. Agak fragile ikan bila digoreng sbb bila nak alihkan mcm nak hancur. Tapi berjaya la dialihkan tanpa isinya berderai2. Sweet sour ni masak ikut resepi sendiri.

Bahan2:

1 ekor ikan scholle/bawal/kerapu
tepung serbaguna secukupnya (boleh ganti dgn tepung beras)
1 inci halia - potong panjang halus
2 biji bwg putih - ricik halus
1/2 bwg besar - ricik halus
1 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
1/2 biji capsicum merah
1/2 biji capsicum hijau
1 sudu gula
1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air

Cara2:

1. Basuh ikan bersih2. Tabur garam atas dua2 side ikan. Salut dgn tepung serbaguna.
2. Panaskan minyak dlm kuali dan goreng ikan sampai garing. Angkat dan letak dlm pinggan yg dihiaskan dgn daun salad.
3. Alihkan minyak goreng ikan dlm mangkuk lain, tinggalkan sedikit minyak utk menumis. Tumis halia, bwg putih & bwg besar sampai kekuning2an.
4. Masukkan 3 jenis sos dan tambah sedikit air. Masukkan gula, kemudian masukkan capsicum merah dan hijau.
5. Masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan kuah.
6. Tuangkan masakan ke atas ikan goreng dan hidangkan.

No comments: