Sunday, November 21, 2010

Bihun Siam


Dah lama sy dok teringin nak buat bihun siam. Tak pernah tau rasanya macamana tapi selalu jumpa resepi ni kat blog2 org. Sesetengah org namakannya mee siam walaupun mee nya adalah bihun. Yg buat sy curious, adalah penggunaan tau chu dlm resepinya.

Since sy mmg ada tau chu yg diberi oleh kawan sy Iu sebelum dia pulang ke Malaysia for good beberapa bulan lepas. Cik HB tak suka tau chu sebenarnya so nak buat ikan masak tau chu memang la out of questions. But I still want to use this tau chu dan sy nak tau apa sebenarnya rasa bihun siam ni, maka sy buat juga.

Seperti dijangka, cik HB bising bila nampak ada tau chu dlm bihun ni, tapi dgn gigihnya dia asingkan tau chu ke tepi. Tapi tau chu x byk pon dlm bihun ni so dia ok lagi. Nampaknya lepas ni mmg tak buat dah bihun ni....Bukan x sedap, sedap tapi sebagai isteri, kena la masak ikut selera suami kan....

Resepi sy rujuk dr My Kitchen Snippets. Thank you Gert...

Bahan2

2 keping bihun - direndam sampai lembut
1 mangkuk taugeh
1 sudu besar tau chu
2 keping tauhu goreng (potong kecil)
100g udang
1/2 sudu kecil gula
garam dan serbuk lada sulah secukup rasa

Utk hiasan:
Lemon/limau nipis
2 biji telur rebus
sedikit daun sup dipotong halus

Bahan2 kisar halus :

5 biji cili kering - direndam dlm air panas
2 biji cili masak
3 sudu besar udang kering - rendam dlm air panas
1 btg serai - ambil bahagian putih shj
1 lemon grass - white part only
2 ulas bawang putih
2 biji bawang merah * sy guna 1/4 biji bwg besar
2 sudu kecil serbuk belacan

Cara2:

1. Panaskan kuali dgn sedikit minyak dan tumis bahan2 kisar dgn tau chu sampai garing.
2. Masukkan udang dan tauhu goreng dan goreng sampai udang bertukar warna. Masukkan gula, garam dan serbuk lada sulah.
3. Masukkan bihun dan kacau rata. Tambahkan sedikit air jika terlalu kering.
4. Akhir sekali, masukkan taugeh dan kacau sebati dgn bihun.
5. Hiaskan dgn lemon, telur rebus dan daun sup

No comments: