Kat Jerman, aidil adha jatuh semalam, awal sehari dr Malaysia. Since cik HB ke sekolah, maka kami xde la buat apa2 sgt, except sy masak nasi dagang, soto ayam dan buat popiah princess, kemudian jemput jiran dekat sekampung Raunheim ni dtg dinner (since siang semua org sibuk!)
Nasi dagang ni specialty mak mertua sy. Tapi sy buat ni tak guna resepi mak mertua pon sbb aritu dah tanya tp ala2 tak paham gitu (sbb mak mertua kecek kelate, sy lak mmg hampes la nak paham semua loghat kelate). Cik HB kata balik nanti belajar betul2 buat nasi dagang dgn Mek. Tu la, dulu x nak belajar...skrg baru ralat!
So utk sementara sy belasah la dulu resepi mana2 yg ada. Útk nasi dagang, sy guna resepi dr Koleksi Bersama Mawar. Utk gulai ikan tongkol/mackerel, sy amik dr blog Marina Mustafa (thanks ye!) Tapi as first time buat nasi dagang, mmg agak mengecewakan sbb tak berapa nak jadi. Nasi agak lembik. Dan sebenarnya sy pandai2 buat eksperimen sendiri. Dek kerana nak nampak mcm beras nasi dagang yg dijual kat Kelantan tu, sy pandai2 guna beras merah yg sy beli kat Tegut. Resepi asal: 3 cwn beras pulut + 2 cwn beras biasa. So utk beras biasa tu, sy gantikan 1 cwn beras biasa dan 1 cwn beras merah. Actually rasa portion tu ok, takde masalah. Masalahnya ialah terlebih letak santan...huhuhu.
Utk resepi nasi dagang (sumber: Koleksi Bersama Mawar)
Bahan2:
5 cwn beras nasi dagang atau 3 cwn beras pulut + 2 cwn beras biasa
2 cwn santan pekat
4 cwn santan cair
2 sudu besar halba
10 ulas bwg merah kecil - mayang halus * sy guna 1 biji bwg besar
6 ulas bwg putih - hiris halus
1 1/2 inci halia - hiris halus
Garam & gula secukupnya
cara2:
1. didihkan air dlm periuk kukus.
2. Gaul beras dgn santan cair dgn sedikit gula & garam
3. Alaskan kukusan dgn kain kapas bersih
4. masukkan beras yg sudah bersantan kedlm pengukus dan kukus sampai beras masak
* sy kukus 3 kali. Angkat, gaul dgn santan dan kukus lagi.
5. keluarkan beras yg dah masak, kemudian masukkan dlm bekas besar. Semasa panas2 gaul rata2 dgn santan pekat (masukkan sedikit demi sedikit, bwg merah, bwg putih, halia dan halba. Masukkan garam & gula secukup rasa.
Utk resepi gulai ikan (sumber: Cooking with Marina Mustafa)
Bahan A:
- 2 sudu besar cili kisar
- 8 biji bwg merah * sy guna 1 biji bwg besar
- 3 ulas bwg putih
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit * sy guna 1 sudu kecil serbuk kunyit
Bahan B - goreng kering dan kisar halus:
- 3 sudu kecil ketumbar
- 1 sudu kecil jintan kasar
- 1/2 sudu kecil jintan halus
Bahan2 lain:
- 6 ketul ikan tongkol/mackerel - rebus dgn sekeping asam gelugor
- 3 sudu besar minyak utk menumis
- 1 1/2 cwn santan
- 2 batang serai - diketuk
- 1/2 cwn air asam jawa * sy guna 2 keping asam gelugor
- 1 sudu besar kerisik
- 2 biji cili merah - belah dua jgn sampai putus
- 2 biji cili hijau - belah dua jgn sampai putus
- garam & gula secukupnya
Cara2:
1. Panaskan minyak utk menumis. Tumiskan bahan A & B sampai naik bau.
2. Masukkan serai dan air asam jawa.
3. Masukkan ikan dan biarkan sampai mendidih.
4. Masukkan santan.
5. Perisakan dgn garam & gula.
6. Akhir sekali masukkan kerisik dan biarkan gulai masak dgn api perlahan sampai kuah pekat.
Hidangkan dgn nasi dagang.
No comments:
Post a Comment