Ini adalah resepi dr Koleksi Bersama Mawar. Nampak mcm masak lemak, tak pon kari tapi sebenarnya rasa dia lain dr yg dua tu. Sedap dan senang nak masak.
utk resepi:
Bahan2:
500g udang harimau - digoreng setengah masak * sy tak goreng
4 btg serai
100g cili kering
100g bwg merah *ganti dgn 1/2 biji bwg besar
100g cili merah
70g bwg putih
70g halia
3 sudu besar pati asam jawa
30g belacan bakar
100g santan pekat
Garam & gula secukup rasa
Cara masak:
1. Kisar halus serai, cili kering, bwg merah, cili merah, bwg putih dan halia.
2. Tumis hingga wangi dan masukkan air asam jawa dan sedikit santan cair.
3. Masak atas api sederhana hingga kuah pekat.
4. Masukkan pati santan dan udang.
5. Masak hingga naik bau.
No comments:
Post a Comment