Wednesday, January 26, 2011

Blueberries & Lemon Friands


Ahad, ada flohmarkt dekat rumah dan sy jumpa fresh blueberries & cranberries yg dijual dgn harga sgt murah. 2 pek 100g blueberries hanya 1 Euro! Bila balik rumah mula la sy buka buku BBC Foods - Good Food 101 Cakes & Bakes sbb sy tau dlm buku tu byk resepi yg guna fresh blueberries.

Antara yg menarik perhatian adalah blueberries & lemon friands yg bahan2 semua sy ada dlm stok.

Tapi apakah friands itu?

Sumber dr wiki menyatakan:

Friands adalah sejenis pastry yg popular di Australia & New Zealand dan berasal dr French pastry bernama financier. Financier pula dikenali sbg French small cake, selalunya dibuat menggunakan tepung/serbuk badam dan putih telur. Bahagian atas kek pula selalunya diletakkan buah2an beri. Selalunya juga berbentuk oval. Tapi sy takde acuan bentuk oval, makanya sy buat guna acuan muffin shj.


As usual, sy tak makan kek ni as I'm on diet dan x suka manis (to resist sugary food is much easier than to resist carb!). But my ´gordon ramsay´said it was delicious. Maybe sbb guna grounded almond, menjadikan rasanya berbeza.

Utk resepi:

Bahan2:

100g mentega dan extra utk sapuan bekas muffin
125g gula icing
25g tepung gandum
85g serbuk badam
3 biji telur - diambil putihnya shj
parutan dr 1 biji lemon
85g blueberries

Cara2:

1. Panaskan oven pd suhu 180C.
2. Sapukan sedikit mentega pd acuan friand atau muffin.
3, Cairkan mentega dan ketepikan.
4. Tapiskan gula icing & tepung gandum kedalam mangkuk. Tambahkan serbuk badam dan gaul sebati dgn jari. Dalam mangkuk berasingan, kacau putih telur sampai berbuih. Buatkan lubang di tgh2 campuran tepung, dan tuangkan putih telur dan parutan lemon, kemudian tuangkan mentega cair. Kacau perlahan sampai adunan sebati.
5. Masukkan adunan kedalam acuan muffin dan taburkan beberapa biji blueberries dlm setiap acuan.
6. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga ianya menjadi keperangan. Sejukkan.
7. Jika suka, taburkan gula icing sebagai hiasan.

* adunan ini menghasilkan 7 biji muffins.

No comments: