Hari Ahad lepas jemput Mat & Liza lunch kat rumah tapi yg masalahnya minyak masak dah abis! Kalau dah hari Ahad tu abis apa2, redho saja la sbb mana ada kedai yg buka..hari Sabtu mmg ingat takde minyak masak tapi tak sempat nak gi beli.
So kita masak la menu sihat yg tak menggunakan minyak. Yg terbaik - KUKUS...maka kita buat ikan kukus serai halia ni. Resepi amik dr Rinnchan Fotopages. Terima kasih kak Rinn!!!
Resepi cut & paste:
BAHAN-BAHAN:
Seekor ikan siakap (sy guna 2 ekor ikan dorade)
3 batang serai
3 inci halia
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
5 biji cili padi (tak guna, instead buat kicap cili api berasingan, siapa suka pedas boleh mkn ngan ikan)
1 tbs sos ikan (Nampla)
Garam dan gula secukup rasa
3 biji limau kasturi
Bahan Tabur :
Daun bawang, daun sup dan daun ketumbar (sy tambah cili benggala & tomato bg nampak colourful)
CARA-CARA:
1. Panaskan kukusan.
2. Bersihkan ikan dan kelar-kelar. Lumurkan sedikit garam.
3. Serai dipotong kasar, bawang besar dimayang, halia dan bawang putih di racik halus memanjang.
4. Gaulkan ikan dengan semua bahan, perahkan jus limau kasturi. Perapkan dalam 10 minit.
5. Kukus selama 20 minit. Hidangkan.
Seekor ikan siakap (sy guna 2 ekor ikan dorade)
3 batang serai
3 inci halia
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
5 biji cili padi (tak guna, instead buat kicap cili api berasingan, siapa suka pedas boleh mkn ngan ikan)
1 tbs sos ikan (Nampla)
Garam dan gula secukup rasa
3 biji limau kasturi
Bahan Tabur :
Daun bawang, daun sup dan daun ketumbar (sy tambah cili benggala & tomato bg nampak colourful)
CARA-CARA:
1. Panaskan kukusan.
2. Bersihkan ikan dan kelar-kelar. Lumurkan sedikit garam.
3. Serai dipotong kasar, bawang besar dimayang, halia dan bawang putih di racik halus memanjang.
4. Gaulkan ikan dengan semua bahan, perahkan jus limau kasturi. Perapkan dalam 10 minit.
5. Kukus selama 20 minit. Hidangkan.
No comments:
Post a Comment