Wednesday, January 26, 2011

Fish Chowder


Ini resepi yg diambil dr buku BBC Books - Good Food 101 Healthy Eats. Nama asal adalah Smoked Haddock and Cumin Chowder tapi since sy tak guna smoked haddock tapi pegagus fillet maka kita namakan saja Fish Chowder.

Sumber dr wiki - chowder adalah salah satu jenis stews yg lazimnya dibuat dgn krim atau susu dan term ni selalunya digunakan utk stews makanan laut.


Menu ni sesuai utk sy yg tgh berdiet ni - dlm Phase 1 South Beach Diet. So no sugar or carb dlm masa 2 minggu. Seksa la juga utk rg yg suka makan cam sy tapi bila mengenagkan berat yg sudah overweight ni, tahankan jugak la hati. Walaupun sy letak kentang dlm masakan ni, tp sy tak makan la sbb kentang pon sejenis carb juga.

Utk resepi:

Bahan2:

400g fish fillets
sedikit biji lada hitam
1 helai daun bay
500ml susu rendah lemak
700ml stok ikan (atau sayur/ayam)
25g mentega
4 leeks - basuh dan potong bulat2 & nipis
1/2 tsp jintan manis
4 biji kentang - potong kecil

Cara2:

1. Letakkan biji lada hitam, bay leaft, fish fillets dan tuangkan susu dan stok ikan. Rebus dgn api perlahan. sampai ikan mula terlerai. Dgn berhati2, keluarkan kepingan ikan dr kuah rebusan dan ketepikan.

2. Sementara itu, dlm periuk yg lain, panaskan mentega dan masak leeks selama 10 minit. Bla dah lembut, tutup api dan masukkan jintan manis, goreng sampai jintan manis garing. Masukkan kentang dan kuah rebusan tadi dan masak selama 20 minit sampai kentang lembut. Kemudiaan masukkan kepingan ikan tadi dan lerai2kan. Kacau sebati.

Siap utk dihidang.


No comments: