Wednesday, December 22, 2010

Dadih


Sy buat kitchen clearance stock to check any ingredients that have expired/about to expire. Rumah sy ni selalu jadi persinggahan terakhir kawan2 semalaysia yg nak balik for good dan selalu la sy dpt stok2 makanan malaysia. Tapi bila dah byk asik lupa nak guna.

Tu yg from time to time sy kena punggah stok2 makanan dan check tarikh exiry. Kalau x rugi je tak guna. Mcm dadih segera ni, expiry date dia pada 31/12/2010. Kalau tak silap, ini dr Kak Ina yg dah dekat setahun balik Malaysia. Dia bg mcm2, dadih ni saja 2 bungkus kot dia bagi. Nasib baik perasan!


Buat dadih segera ni senang aje rupanya. Sy follow je instruction dia. Utk sebungkus dadih ni, didihkan 3000ml air, kemudian masukkan 400g condensed milk dan 100g gula. Biarkan mendidih. Angkat dr dapur dan masukkan serbuk dadih dan fruit sugar (disertakan sekali dgn pek dadih ). Kacau rata dan tuang dlm bekas. Sejukkan dlm fridge sampai keras.

Sy as usual tak makan dessert manis2 ni tapi si kembar dan cik HB rupanya suka betul ngan dadih ni. Sekejap aje dah habis!

No comments: