Masa bulan puasa lepas, kak liza ada jamu kami dgn nasi ulamnya. Tetiba baru ni cik HB kata teringin nak makan nasi ulam mcm kak liza buat tu. So masa pegi kedai Asia, sy pon borong la segala jenis yg ada. Kali ni ulam2 yg sy guna:
- daun pegaga
- daun basil thai
- daun ketumbar
- bunga kantan
- terung pipit
- cili api
Semua dipotong halus2 dan bahan2 selebihnya:
- kelapa parut halus yg digoreng garing
- 1 cwn ikan bilis - goreng garing dan kisar kering halus
- sedikit serbuk belacan
- sedikit sos ikan
- 1 biji limau nipis - disagat kulit dan diperah jusnya
- garam dan serbuk lada hitam
Gunakan nasi sejuk (yg dah dimasak dan disimpan semalaman). Gaul dgn ulam2 yg dah dipotong halus. Masukkan kelapa parut, ikan bilis, belacan, sos ikan, parutan kulit limau dan jusnya, garam dan serbuk lada hitam secukup rasa. Gaul sebati.
Sy makan dgn lebihan daging hitam nasi kandar. Besttttttttt!!!
No comments:
Post a Comment