Saturday, December 11, 2010

Marmorkuchen ( German Marble Cake)


Marmorkuchen ni adalah sejenis kek tradisional kat Germany. Dimana2 saja anda boleh nampak kek ni di germany - bakery, coffee shops, groceries stores. Cake mix marmorkuchen pon byk jual kalau nak buat kek segera.

Tapi sy tak penah berminat nak beli cake mix dan or buat from scratch . Cuba makan pon x pernah. Sampai la satu hari di minggu ini, sy mencari tepung superfine sbb nak buat Soft Butter Bun dan beli tepung superfine berjenama Mondamin. Belek2 kotak tepung ni, nampak resepi Marmorkuchen dan tergerak la hati nak cuba buat based on the recipe.


Sgt senang rupanya dan kek yg dah siap dibakar cantik dan gebu. Tak sia-sia mencuba. Basically kek ni adalah kek butter saja dan mungkin lebih kurang sama dgn kek marble malaysia yg lebih colourful. Tapi sy penah cuba buat marble cake resepi malaysia, kek sy buat mmg hampeh. Yg ini perfect (at least in my eyes)...walla!

Anyway, sy ada tukar sikit method as printed on the box as sy rasa mcm x percaya aje bila instruction tu kata letak semua bahan2 (kecuali campuran koko) dan mix semua sekali. Sy masih stick tu cara yg pukul butter dan gula dulu sampai smooth, then masukkan telur satu persatu, kacau sebati dan kemudian baru masuk tepung.

Utk resepi:
Source: Kotak Tepung Superfine (Feine Speisestaerke) Mondamin

250g butter - pd suhu bilik
200g gula kastor
2 sudu teh serbuk gula vanilla ( boleh gantikan dgn 1 tsp esen vanilla)
4 biji telur
150g tepung superfine
150g tepung serba guna
3 sudu teh (diratakan) baking powder

Utk campuran koko - campur semua bahan dan kacau sebati
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar gula kastor
2 sudu besar susu

Gula icing utk ditabur atas

Cara2:

1. Panaskan oven pada suhu 175C. Sapu rata bekas pembakar kek (sy guna bentuk bundt) dgn sedikit butter.
2.Kacau butter dan gula dan gula vanilla dgn handmixer sampai adunan sebati.
3. Masukkan telur satu persatu. Kacau sebati sampai smooth.
4. Ayakkan tepung serbaguna, superfine dan baking powder bersama2. Masukkan ke dlm adunan butter dan kacau sebati.
5. Masukkan 2/3 adunan ke dalam bekas pembakar.
6. Masukkan campuran koko kedalam lebihan 1/3 adunan dan kacau sebati.
7. Tuangkan adunan koko keatas adunan kek tadi. Kemudian lorek kek dgn garfu utk mendapatkan hasil marble (well, sy punya kek tak nampak sgt marble nya).
8. Masukkan ke dlm oven dan bakar pd suhu 175C selama 50-60 minit.
9. Bila dah siap dibakar, sejukkan. Keluarkan dr bekas pembakar dan tabur dgn gula icing.

2 comments:

ijan said...

Salam Neny,
Terima kasih ye wish anniversary kami hari tu :)

menarik la kek marble dia... kaler pun cantik je... marble kek or butter cake macam ni memang kite suke :)

Neny said...

sama2 ijan, terima kasih sbb sudi menjengah blog :)

Cantik? wahahaha...dulu buat kek marble 3 kaler, terus jadi penyek cam biskut, yg ni cantik menawan! thanks atas komen membina :)