Berkenalan ngan cendawan telinga kera (black fungus) ni masa makan kat rumah kawan sy Liza. Dia masak cendawan ni ngan cendawan shitake dan sayur campur. Sedapnya!
So masa gi kedai Asia intai2 la cendawan shitake dan telinga kera. Shitake tak nampak tapi telinga kera (jenis kering) ni ada. Nasib baik harga tak mahal sgt pon. Satu pek kecil (x tau la bape gram) dlm 90 sen aje.
So try masukkan dlm sup kentang yg ada suhun dan telur. Ok, sedap! Suka sgt telinga kera ni.
Utk resepi sup ini:
3 biji kentang - kupas kulit dan belah empat
1 biji bawang putih - di cincang halus
1/2 biji bawang besar - dipotong halus
sedikit ikan bilis utk menumis
1/2 kiub ikan bilis (optional)
segenggam suhun - rendam sampai lembut, kemudian tapis
segenggam cendawan telinga kera (jenis kering) - rendam sampai kembang, kemudian potong kecil2.
2 biji telur
garam dan pepper secukup rasa
Cara2:
1. panaskan sedikit minyak utk menumis. Tumis bawang besar, bawang putih dan ikan bilis sampai garing. Masukkan air (depends nak kuah sup berapa byk, tapi byk sikit pon takpe sbb nanti suhun serap air).
2. Masukkan kentang dan biarkan sampai air mendidih dan kentang lembut.
3. Masukkan kiub ikan bilis, suhun dan cendawan telinga kera. Biarkan masak sekejap. Perisakan dgn garam dan pepper.
4. Pecahkan telur ke dlm sup. Kalau tak nak telur hancur jgn kacau sgt.
5. Bila telur dah mengeras, matikan api.
1 comment:
hi neny...
cendawan ni also sedap kalau steam with chicken...
halia, garlic mayang halus.
combine with :
chicken pieces,
carrots potong besar2 suka suki macam nak buat stew,
cendawan telinga kera yang dah rendam n buang yang keras,
bawang goreng,
serbuk lada sula,
oyster sauce sket,
sedikit garam,
sesame oil
pastu steam sampai ayam masak...
another recipe:
cendawan ni racik halus, goreng with thin strips of beef dalam black pepper sauce and tabur atas pak choy yang dah dicelur...
Post a Comment