Wednesday, December 1, 2010

Creamy Salmon Lasagne


Ini adalah resepi diadaptasi dr BBC Book ' Good Food. Tujuan utama adalah utk menghabiskan saki baki cream cheese dan whipping cream lebihan buat cheese cake itu hari. Resepi asal calls for mascarpone cheese but skrg ni sy dah selalu buat pasta recipe, it seems to me pasta can be made in any way u like it. Sama mcm buat nasi goreng atau buat masakan mee. It's all up to your creativity. Tak caya tgk la resepi pasta on the internet. Mcm contoh utk spaghetti bolognese - ada mcm2 jenis resepi. So yes, ikut suka hati anda nak buat macamana :)

Utk resepi ini (based on the left-over ingredients)

Bahan2:

Kepingan lasagne (sy guna the non-precooked type)
broccoli florets - cut small
125g salmon steak - cut small
mozarella shredded cheese

Utk sos cream:

200g cream cheese
100g tepung gandum
150g whipping cream
100g yogurt
200 ml susu segar
2 sudu butter
garam dan pepper

1. Panaskan oven pd suhu 180C.
3. Celur sebentar broccoli dlm air mendidih. Toskan dan lalukan bwh air sejuk.
2. Panaskan butter dlm periuk dan masukkan tepung gandum. Kacau sampai golden brown. Masukkan cream cheese, tepung gandum, whipping cream, yogurt, susu segar dan kacau sampai mendidih. Masukkan garam dan gula. Msak sampai pekat. Alihkan dr dapur.
4. Sapukan sedikit minyak diatas permukaan bekas casserole dan tuangkan sedikit sos cream sebagai lapisan pertama.
5. Susunkan kepingan lasagne diatas sos cream. Elakkan kepingan lasagne bertindih2. Kalau perlu patah, sila patah2kan.
6. Taburkan broccoli dan salmon diatas kepingan lasagne.
7. Tuangkan sos cream utk lapisan seterus.
8. Lapiskan kepingan lasagne lagi.
9. Tuangkan lebihan sos cream.
10. Taburkan mozarella shredded cheese.
11. Bakar pd suhu 180c selama 35-40 minit.

No comments: