Semalam masak lauk daging hitam nasi kandar. Dah byk kali jugak buat lauk ni tapi setip kali buat tak teringat nak masukkan dlm blog.
Resepi amik kat Myresepi.
Dan utk memudahkan rujukan, ini cut & paste resepinya:
Bahan-bahan ( 10 orang )
- 1 kg daging
- 30 biji cili kering
- 1 sudu serbuk jintan putih
- 1 in halia
- 10 ulas bawang putih
- 10 ulas bawang merah
- 10 biji bawang besar
- 2 batang serai
- 2 tangkai daun kari
- 2 helai daun pandan
- 1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz)
- 1/4 cawan kicap manis
- 1/2 cawan minyak masak
- 3 biji tomato dihiris
- asam jawa, garam
- sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih
- daun pudina kalau suka
Cara-cara
- daging potong 18
- bawang kecil, bawang putih halia di kisar
- bawang besar dikisar berasingan
- cili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis
- panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandan
- masukan daging bersama bahan kisar lain dan kicap
- apabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun kari
- kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk
- apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina
No comments:
Post a Comment