Thursday, December 9, 2010

Soft Butter Bun


Ini resepi dr blog Hana. Inti kacang merah mmg dah lama buat, cuma rotinya tak terbuat2. Adunan ni menghasilkan 7 biji roti so cukup la utk breakfast dan bekal utk anak2 ke kindy. Hana punya roti punya la cantik dan ciut-miut. Sy punya alahai...huru-hara bentuknya.

Resepi cut & paste dr blog Hana:

RESEPI SOFT BUTTER BUN
Sumber : Channel2004 via NoorMasri

Bahan-bahan
  • 140 ml air
  • 1 butir telur
  • 30g gula kastor
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil pelembut roti
  • 250g tepung high protein
  • 50g tepung superfine
  • 2-1/2 sudu besar susu tepung
  • 1-1/2 sudu kecil yis kering
  • 30g majerin, pada suhu bilik
  • sosej secukupnya
  • Chocolate filling - hana guna inti kacang merah
  • Buah ceri untuk hiasan
  • Bijan untuk hiasan
Utk Sapuan
  • 1 biji telur + 1 sudu besar susu - campur
  • sket mentega
Cara-cara
  • Campurkan semua bahan kecuali mentega dan uli sehingga membentuk doh. Masukkan mentega dan uli lagi sehingga licin dan elastik. Perap doh selama 1 jam atau sekali ganda.
  • Tumbuk doh dan bahagikan kepada 55g setiap satu bahagian.
  • Ambil satu bahagian doh, gentel memanjang dan gulung pd sosej yg telah direbus. untuk bentuk2 lain rujuk blog mamafami. klik SINI
  • Susun di dalam loyang yg dilenser skit mentega.
  • Biarkan naik 2 kali ganda, sapu atasnya dgn campuran telur dan susu kemudian taburkan atasnya dgn keju cheddar.
  • Bakar pd suhu 170C selama 20 min. Bila masak sapu dgn sket mentega.

No comments: