Ini resepi dr blog Hana. Inti kacang merah mmg dah lama buat, cuma rotinya tak terbuat2. Adunan ni menghasilkan 7 biji roti so cukup la utk breakfast dan bekal utk anak2 ke kindy. Hana punya roti punya la cantik dan ciut-miut. Sy punya alahai...huru-hara bentuknya.
Resepi cut & paste dr blog Hana:
RESEPI SOFT BUTTER BUN
Sumber : Channel2004 via NoorMasri
Bahan-bahan
Utk Sapuan
Sumber : Channel2004 via NoorMasri
Bahan-bahan
- 140 ml air
- 1 butir telur
- 30g gula kastor
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil pelembut roti
- 250g tepung high protein
- 50g tepung superfine
- 2-1/2 sudu besar susu tepung
- 1-1/2 sudu kecil yis kering
- 30g majerin, pada suhu bilik
- sosej secukupnya
- Chocolate filling - hana guna inti kacang merah
- Buah ceri untuk hiasan
- Bijan untuk hiasan
- 1 biji telur + 1 sudu besar susu - campur
- sket mentega
- Campurkan semua bahan kecuali mentega dan uli sehingga membentuk doh. Masukkan mentega dan uli lagi sehingga licin dan elastik. Perap doh selama 1 jam atau sekali ganda.
- Tumbuk doh dan bahagikan kepada 55g setiap satu bahagian.
- Ambil satu bahagian doh, gentel memanjang dan gulung pd sosej yg telah direbus. untuk bentuk2 lain rujuk blog mamafami. klik SINI
- Susun di dalam loyang yg dilenser skit mentega.
- Biarkan naik 2 kali ganda, sapu atasnya dgn campuran telur dan susu kemudian taburkan atasnya dgn keju cheddar.
- Bakar pd suhu 170C selama 20 min. Bila masak sapu dgn sket mentega.
No comments:
Post a Comment