Friday, December 31, 2010

From Cream Cheese Brownies to Pear Crumble - A Rescue Project!


Kadang2 there are bad days of baking and left me frustrated enough with the failure. My first attempt making cream cheese brownies turned out a disaster. Nak kata resepi tak hebat, resepi dtg dr Joy of Baking, one of the famous baking websites on the internet. Dah byk kali amik resepi dr website ni, selalunya menjadi. Ada jugak kadang2 tak berapa nak sedap but this time everything was wrong with this cream cheese brownies.

Tapi Rai, awek kat Moscow penah kata - kita jgn terus salahkan resepi kalau resepi tu tak menjadi. Mungkin utk org lain resepi itu ok, utk kita yg tak sesuai...kot2 sy sendiri tersalah measure bahan2, and with baking, there a lot of factors contribute into the success of good baking products.

Kegagalan mebuat resepi ini and my review of the end result:
- guna acuan baking terlampau besar, hence lapisan brownies menjadi sgt nipis.
- Patut bakar pd suhu 160C, pi set kat 200C...patut lapisan cheese menjadi sgt browning dan x nampak mcm lapisan cheese (ni bukan salah resepi, ni mmg salah si tukang pencuba resepi!)
- terlalu lembik...langsung x boleh nak potong walaupun dah dibiarkan sejuk semalaman.
- terlalu manis...gula adalah sbyk 250g. Perlu cari resepi yg kurang gula.


sebelum dibakar nampak ada harapan utk menjadi brownies yg cantik

Lepas dah bakar, hasilnya sungguh mengecewakan :(

langsung tak boleh nak potong...huwaaaaaaa

Dgn rupa paras yg mmg out, sy tak berjaya nak memujuk org2 dlm rumah ni makan brownies ni. Nak buang sayang so sy cari alternatives lain utk rescue kan brownies ni. Then ternampak pear yg tersidai kat tingkap dapur dan hampir nak lembik. Teringat Apple Crumble and was thinking what if kalau buat Pear Crumble?

Sebenarnya tak pernah pon buat Apple Crumble tapi selalu nampak kat blog2 masakan org so why not just do something creative to combine the pear and the disasterous brownies?

So apa yg sy buat:

1. Panaskan oven pada suhu 180C.
2. Belah pear, buang bahagian tgh, then potong kecil dan letakkan dlm bekas ramekin
2. Crumble the cheese brownies dan taburkan atas pear, memenuhi 3/4 ramekin.
3. Pukul telur bersama susu dan sedikit serbuk kayu manis dan tuang keatas brownies.
4. Bakar pada suhu 180C seama 15-20 minit atau sehingga nampak campuran susu dan telur keras.

Pear crumble sebelum dibakar

Sy cuma buat dlm 4 bekas ramekin dan since ada tetamu dtg makan kat rumah mlm, sy hidangkan pear crumble ni dgn harapan ada la org nak mkn....

Yeay!! kawan sy Kak Liza suka! Sedap katanya....

Selamat cheese brownies dr dibuang begitu shj....

3 comments:

MkJuan said...

Mintak laluan... Saya sangat suka pasal neny;s cooking adventures.....

Some tips if I may, bila making ni saiz dulang, bahan, sukatan sangat penting.... neny cuba google for Better Home And Living (tak salah) tak sure kalau yang website dia (rasanya ada) ada conversion kalau satu cup equivalent to berapa TBS, and then kalau recipe calls for 2 8in pans boleh guna pans apa as alternative and then cemana nak adjust cooking time. also ada tips untuk masak @ different altitudes (masa and heat). kalau dia punya recipe book ada all that. I think kat website should ada jugak kot....

oh, and dia also ada a few ingredients substitutes in case dia takde certain ingredients @ hand (takkan nak nangis kan?)...

Happy Baking...

MkJuan said...

hehehe.... tu la, main send tak check dulu....

saya suka baca pasal neny's cooking adventures...

2nd para, bila baking, bukan bila making, hehehehe...

mintak maap neny... and thanx sebab singgah my 'rumah'.

Neny said...

actually resepi joy of baking tu mmg ada bagi saiz pan utk buat brownies, but being me main belasah ikut suka sbb that´s the only rectangular baking pan yg ada pon. Padan la muka...hehehe.

Thanks for the tips!!!