Wednesday, August 4, 2010

Roasted Chicken Menu II

Ini menu dinner smlm. Sesekali bertukar kpd menu western la pulak kan. Ayam tu sy marinate ikut suka aje. Salad pulak salad segera yg dah dibeli siap dlm pek, cuma tuang yogurt dressing aje. Then ada Kartoffel Auflauf atau pon Casserole Kentang. Ni pon buat guna method shortcut aje. Hari tu sy buat begedil guna potato puree segera tapi ada byk leftover dan dah x larat nak mkn begedil dah, So sy belasah la buat casserole, cuma tambah Creme Fraiche dan mushroom dlm tin (resepi sy akan letak dlm entry seterusnya). Sos lada hitam pon ada la recycle product. Leftover dr sesi ayam panggang sebelum ni.

Resepinya:

Utk ayam:

6 ketul schenkel (bahagian paha & pinggul mcm gambar diatas)
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar garlic paste
2 sudu besar ginger powder/paste
2 sudu besar serbuk kurma
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa

Gaulkan semua bahan2 diatas dgn ayam dan perap sekurang2nya 4 jam. Sy perap semalaman. Bakar pd suhu 180C sehingga ayam masak (lebih kurang 1 jam)

Resepi sos lada hitam boleh tgk kat SINI.

2 comments:

Raihanna said...

ya allah ...
sedapnya.....
tergugat iman rai tgk lauk nie masa ngah pose ganti cmni...

Neny said...

lerr...tgh posa ke masa tgk blog nih? sori la rai..akak x bermaksud...tp sapa suh tgk? Hahaha...