Tuesday, July 20, 2010

Asam Pedas Ayam Berkerisik

Ini adalah resepi dr Mat Gebu. Suka tau ngan resepi ni! Kebetulan lak sy mmg tgh mencari resepi yg ada guna kerisik...ni kes nak abiskan separuh pek kecik kerisik yg separuhnya sy guna utk masak gulai ikan tongkol itu ari...oh! masakan tu lupa nak report dlm blog nih! Then kat dlm freezer pon ada byk bunga kantan x guna2 (lebih 10 kuntum kot!).

Cuma yg x best sy xde daun kesom dlm stok tapi sy ganti ngan daun limau purut (bak kata Mat Gebu...bila ubahsuai resepi asal, ni dah kira kes menderhaka!hehehe...x kira la kan...janji try gak masak). Selalu asam pedas Johor mmg guna daun kesom, Melaka lak mesti guna daun limau purut. So kira ni dah ala2 asam pedas Melaka adaptasi dr asam pedas Johor la...kuikuikui...

Sawi jeruk pon nan ado...terpk gak nak masuk tomato tapi terasa mcm x kena sbb ada kerisik...tapi kalau nak cuba, boleh aje...masak pon kan mcm buat eksperimen. Oh, lagi satu lengkuas pon tadak...lengkuas ni strong influence gak kan dlm makanan...kalau ada sure asam pedas lagi meletop!

So ini cut & paste resepi dr blog Mat Gebu:

BAHAN-BAHANNYA :-)
6-7 kepingan ayam, cuci bersih dan toskan
1/2 cawan jus asam jawa
1 cawan cili kisar (boleh kurangkan sikit)
2 batang serai, dititik
1 kuntum bunga kantan, belah 2
1 genggam daun kesom
1 camca besar kerisik
4 biji bawang merah, hiris
1 ulas bawang putih, hiris
3 kelopak sawi jeruk, hiris dan rendam
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN TUMBUK HALUS :-)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
3/4 camca besar ketumbar
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus
1 camca teh lada hitam
1/2 inci kunyit hidup
2 biji buah keras

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis serai, bawang merah dan bawang putih hingga harum, masukkan bahan tumbuk halus dan masak sekejap, tambah cili kisar dan masak hingga terbit minyak, gunakan api sederhana, kacau selalu.
  2. Masukkan ayam dan daun kesom, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tuang air secukupnya dan masukkan sawi jeruk (tos dan perah), kacau dan biar mendidih. Tambah jus asam jawa, bunga kantan, kerisik, garam secukup rasa dan sedikit gula.
  3. Biar mendididh 4 - 5 minit lagi hingga ayam masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat.

No comments: