Tuesday, July 20, 2010

Roti Jala Berlauk

Hari tu sy ada buat karipap dgn inti kentang + ayam. Sekali inti terlebih. Nak buat doh karipap lagi tentu la malas. So alternatif mudah nak menghabiskan inti karipap, sy buat roti jala berlauk!

Utk resepi roti jala (yg dah tak ingat sumber dr mana):

Bahan2:

450g tepung gandum
1 sudu kecil garam
1/2 sudu serbuk kunyit
450ml susu segar
3 biji telur - pukul sedikit
450ml air
2 sudu mentega cair

Cara2:

Campurkan semua bahan diatas dan kacau sebati. Kemudian masukkan ke dlm mesin pengisar dan kisar 2-3 kali (utk menghaluskan bancuhan).

Oleskan sedikit minyak keatas non-stick pan. Kemudian, dgn menggunakan acu roti jala, tuangkan bancuhan ke dlm pan. Biarkan sampai roti jala keras sedikit dan angkat.

Letakkan sesudu inti kentang+ayam keatas roti jala. Balut kemas.

Siap dihidang!

No comments: