Monday, July 5, 2010

Gulai Nasi Berlauk


Siapa yg dok Kelantan atau yg selalu pi Kelantan mesti biasa dgn menu nasi berlauk. Nasi berlauk berlauk ni selalu jadi menu sarapan pagi. Kalau kami balik balik KB, Ayoh rajin la belikan kami bungkusan nasi berlauk. Masa tu satu bungkus RM1. Skrg x tau la kalau2 dah naik harga. Sebungkus nasi berlauk ada secawan kecik nasi putih dan ada gulai ikan seakan2 masak lemak kuning tapi rasanya berbeza. Kemudian ada sambal cili merah.

Ini second time sy buat gulai nasi berlauk. First time buat x sempat nak snap gambar. Cik HB kata rasanya ok, sedap mengikut citarasanya. Yes! Bukan senang nak buat cik HB memuji....

Resepi sy amik dr mamasya fotopages. Ini cut & paste resepinya...

Bahan
1 ekor ikan tongkol/ 4-5 ekor ikan kembong
*2 inci lengkuas
*3 inci kunyit hidup
*5 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
* 2 sudu besar cili kering yg dimesin
*2 inci halia
1 sb serbuk gulai ikan/ 1 sb rempah ketumbar(ditumbuk)
1 pkt santan - campur dgn 4-5 cawan air @ ikut kepekatan yg diinginkan
garam (ikut rasa),4 keping asam keping

Cara2:

1.Ikan yg dibersihkan dipotong dan direbus dgn sedikit air (sekadar menutup ikan), 2 keping asam dan sedikit garam sampai mendidih dan air sedikit kering. Air jgn byk sbb nanti ikan yg direbus tak pejal isinya.
2. Semua bahan * ditumbuk/diblender sampai lumat.
3.Masukkan bahan yg ditumbuk lumat dlm periuk dan masukkan santan . Masukkan serbuk gulai ikan. biarkan mendidih sekejab,masukkan asam keping dan garam
.
4.Kacau seketika kuahnya agar tak berketul dan bahan2 'mesra'.
5. Masukkan ikan dan kacau hingga mendidih lagi hingga masak.


No comments: