Thursday, July 29, 2010

Ayam Bercili Masak Ketumbar

Tak sempat sy nak update blog masak ni dlm sehari dua ni...byk sgt hal berlaku disekeliling. Dua hari lepas kami dikejutkan dgn berita dr Malaysia tentang pemergian abg cik HB ke rahmatulallah akibat serangan jantung. Sedih rasany sbb x dpt nak menziarah jenazah....jarak yg jauh menjadi penghalang. Ini lah antara hakikat yg berat setiap perantau harus hadapi. Al-fatihah buat allahyarham Abg Ming...

Sebelum panggilan sedih tu, sy sempat masak masakan ayam ni dan dah selamat amik gambar semua. Lepas tu rasa x keruan dah. Cik HB lagi la...mmg terpancar la kesedihan dimukanya.

Resepi masakan ni antara koleksi dlm Lepak Bersama Mawar (boleh download fail PDF nya utk mendapatkan koleksi resepi ni di internet, just taip Lepak Bersama Mawar...sy dah simpan koleksi ni since 2007).

Bahan2:

1/2 kg ayam
serbuk kunyit dan garam utk digaulkan dgn ayam
6 biji bwg merah*
3 ulas bwg putih*
sedikit halia*
4 sudu besar ketumbar@
1 sudu besar jintan manis@
4 sudu besar cili kisar
2 asam keping

Note:
- Kisar bahan2 bertanda * bersama2 (kisar dgn sedikit air)
- Kisar bahan2 bertanda @ bersama2 (guna blender kering)

Cara2:

1. Gaulkan ayam dgn serbuk kunyit & garam. Goreng ayam sampai garing.
2. Tumis bahan2 bertanda * yg telah dikisar sampai naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan masak sampai pecah minyak.
4. Masukkan bhn2 bertanda @ dan tuangkan sedikit air jika terlalu pekat (guna api sederhana)
5. Masukkan asam keping, gula dan garam. Kemudian masukkan ayam goreng. Kacau sebati.

Siap dihidang.


No comments: