Dah lama sy x buat ikan bakar. Atas alasan x jumpa ikan fresh, so mcm x best la nak buat ikan bakar. Tapi tgk ikan mackerel frozen yg berbaki 2 ekor tu, sy terfikir maybe best jugak kalau buat bakar.
Ikan bakar sumbat ni sy adaptasi dr blog Mamalieyna tapi sy ubahsuai here and there mengikut kesesuaian (jgn marah ek mamalieya). Sedap rupanya ikan mackerel ni buat bakar walaupun hanya ikan frozen.
Ini resepi cut & paste dr blog Mamalieyna:
Bahan :
2 ekor Ikan (sy guna ikan mackerel)
5 sudu besar cili kering yang diblender (atau boleh guna cili boh)
*3 biji bawang merah
*3 biji bawang putih
*1/2 inci halia
*1/2 inci kunyit - sy guna 1 sudu teh serbuk kunyit
1 batang serai (dititik) - sy blend sekali ngan cili
Sedikit air asam jawa
2 biji limau Kasturi
Garam/ Gula/ Aji-no-moto secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis/ untuk bakar ikan
Cara :
1) Bahan yang bertanda *diblender
2) Panaskan minyak, tumis cili yang diblend dan masukkan bahan2 yang diblender beserta air asam jawa, juga masukkan serai. Masak sehingga kering dengan api perlahan.
3) Masukkan garam, gula, aji-no-moto secukup rasa
4) Angkat.. dan lumurkan bahan pada ikan yang dibelah tengah
5) Bakar ikan dengan api perlahan..
6) Tunggu ikan sehingga masak!
7) Sedia untuk hidangan
8) Perahkan limau kasturi jika suka..lazat.. ^_^
2 ekor Ikan (sy guna ikan mackerel)
5 sudu besar cili kering yang diblender (atau boleh guna cili boh)
*3 biji bawang merah
*3 biji bawang putih
*1/2 inci halia
*1/2 inci kunyit - sy guna 1 sudu teh serbuk kunyit
1 batang serai (dititik) - sy blend sekali ngan cili
Sedikit air asam jawa
2 biji limau Kasturi
Garam/ Gula/ Aji-no-moto secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis/ untuk bakar ikan
Cara :
1) Bahan yang bertanda *diblender
2) Panaskan minyak, tumis cili yang diblend dan masukkan bahan2 yang diblender beserta air asam jawa, juga masukkan serai. Masak sehingga kering dengan api perlahan.
3) Masukkan garam, gula, aji-no-moto secukup rasa
4) Angkat.. dan lumurkan bahan pada ikan yang dibelah tengah
5) Bakar ikan dengan api perlahan..
6) Tunggu ikan sehingga masak!
7) Sedia untuk hidangan
8) Perahkan limau kasturi jika suka..lazat.. ^_^
* sy mkn dgn kicap cili api perah dgn jus limau nipis...sedap!
No comments:
Post a Comment