Tuesday, July 27, 2010

Tomyam Ayam


Semalam, alhamdulilah, sy berjaya menunaikan satu lagi hari puasa sunat. Tapi smlm apa ke hal tah, ptg tertido...kul 7pm baru terbgn, kalut la solat Asar pastu fikir nak masak apa (buka posa kul 9.18pm). Yg ada cuma ayam yg dok keras kejung baru keluarkan dr freezer. So benda paling senang nak buat dan cepat dimasak mesti la tomyam!

Sy cuma guna paste tomyam ready-made yg dibeli kat Kedai Asia pastu x tumis apa2 - rebus je segala bahan2.
Ni tomyam paste yg sy guna...

Resepi utk tomyam ayam sy ni:

Bahan2:

Ayam dipotong kecil dan dibasuh bersih - sy guna 2 ketul schenkel (part peha+pinggul)
2 btg serai - dititik
3-4 helai daun limau purut - dipotong besar
2 sudu besar tomyam paste
1 biji karot - dipotong pendek
2 btg seleri - dipotong kecil2
5 biji tomato ceri
1 biji capsicum kuning - dipotong kecil

Cara2:

1. Masukkan ayam, karot, serai dan tomyam paste ke dalam periuk dan isi air (ikut air nak byk mana...sy suka tomyam yg pekat). Letakkan atas dapur dgn api sederhana.

2. Bila ayam dan karot sudah empuk, masukkan bahan2 lain dan masak seketika. Tambah garam secukup rasa.

Siap!

No comments: