Monday, July 12, 2010

Chicken Peri-peri



Di Malaysia, antara restoran kegemaran sy adalah Nando´s Chicken. Sy sukakan ayam panggangnya yg diperam dgn sos peri-peri (dan dimakan dgn sos peri2 juga) yg sgt mengancam kepedasannya. Peri-peri ini adalah cili api yg berasal dr Afrika dan dijadikan sos.

Sekali makan kat Nando´s selalunya utk makan 2 org at least RM50 pasti terbang. So ada sekali tu sy noticed sos peri2 Nando´s tu boleh dibeli di restorannya dan masa tu pulak tu ada tawaran percuma 1 botol utk setiap satu botol sos peri2, harganya RM8 kalau x silap utk sebotol. So sy pon try beli dan guna sos tu marinate ayam dirumah. Rasanya sama aje mcm ayam panggang di Nando´s walaupun homemade. Lepas tu sy dah jarang2 ke Nando´s sbb dah boleh buat ayam Nando´s tu sendiri.

Beberapa minggu lepas sy ke flohmarkt dan jumpa sos peri2 ini. Utk 3 botol saiz kecil, harganya 2€. Lepas dah check ingredients dan pastikan xde bahan2 terlarang digunakan dan tarikh luput belum tamat (kena jaga2 beli food product kat flohmarkt sbb kadang2 ada yg jual food yg dah expired) , sy pon amik la 3 botol.


Ni la sos peri2...

So smlm sy marinate ayam guna sos ni tapi still sy tambah garam sbb sy rasa sos tu a bit tawar. Then refrigerate utk semalaman. The next day sy bakar ayam ni pd suhu 200C sampai garing. Then served dgn nasi mentega dan salad.

Wow!! Pedasnya mmg mengancam! Tapi sgt sedap!

So kalau anda jumpa sos peri2 ni, cuba beli dan buat homemade ayam panggang ala Nando´s hokeh?

2 comments:

dari~ummie said...

hokeh kak neny....kekekke ;)

Neny said...

buat, jgn x buat! hehehe...