Monday, July 12, 2010

Mackerel Berlada


Saya beli 2kg ikan mackerel frozen baru ni sbb dah lama x makan ikan. Of course la ikan fresh lagi sedap kan tapi susah nak dpt ikan fresh melainkan kalau nak mkn jenis2 mcm salmon, pegasus tu ada la. Kalau nak jenis cam kembung, ikan merah ke, kena la rajin2 ke Frankfurt. Tapi masalahnya tak rajin la...

Ikan mackerel ni sy rasa rasa dan rupanya sama mcm ikan tongkol kat mesia. Utk peket 2kg ni, ada 6 ekor ikan mackerel yg agak besar dan yg best dah siap disiang bersih. The first batch ikan ni, sy buat masak berlada.

Resepi ikan mackerel berlada:

1 ekor besar ikan mackerel - dipotong kecil, gaul dgn garam & kunyit dan goreng sampai garing
3 sudu besar cili kisar
2 biji bwg merah - dipotong halus
2 biji bwg putih - dipotong halus
sedikit air asam jawa
1 biji bwg besar - dipotong bulat
garam 6 gula secukup rasa

Cara2:

1. Tumiskan bwg merah & bwg putih sampai kekuning2an. Masukkan cili kisar dan masak sampai garing.
2. Masukkan air asam jawa, garam & gula secukup rasa.
3. Masukkan ikan goreng dan bawang besar. Kacau sebati. Biarkan bwg besar layu sedikit.

Angkat dan hidangkan.



No comments: