Thursday, July 22, 2010

Kohlrabi & Zucchini Goreng


Sy dah lama dok perhati sejenis sayur kat sini yg kat Malaysia mmg sy x penah tgk. Nama sayur ni dlm bahasa German is Kohlrabi and in English is German Turnip. Mmg dah lama nak try masak & makan sbb sy curious akan rasanya. Tapi sy x sure cara nak masak kohlrabi ni.

Sampai la baru ni, sy jumpa kohlrabi dijual dgn harga 0.19€ sebiji, sy pon terus beli 3 biji. Along with that sy beli 1 peket zucchini yg harganya cuma 0.59€. Sebabnya xde byk pilihan sayur masa sy pegi groceries shopping tu. Nak cari sayur berdaun hijau lagi la susah. Kalau jenis2 salad tu byk la - feld salad, ricola, romania tu byk la.
Ni la kohlrabi

Cerita pasal zucchini ni, teringat masa zaman2 masa mula2 sy dtg Germany, sy selalu tersilap nak beli timun tapi terbeli zucchini sbb rupa and warna timun kat sini & zucchini mcm sama aje.

Cuba teka mana satu timun and mana satu zucchini?

Berbalik pasal kohlrabi, sy try surf internet cari resepi masakan kohlrabi tapi rata2 buat salad aje ngan kohlrabi ni, ada gak yg buat casserole gitu. So sy decide masak aje la kohlrabi stail melayu - buat sayur goreng! Sy peel kulit dia dan potong halus2. Rasa dan bau dia mcm lobak putih gitu. Then sy terfikir nak combinekan dgn zucchini.

Rupanya sedap jugak kohlrabi ni buat sayur goreng, nak2 guna udang kering as bahan rencah. Rasanya crunchy gitu. Boleh la beli kohlrabi ni selalu buat sayur.

Utk resepi ini:

Bahan2:

- 1 biji kohlrabi - dibuang daunnya, dan peel kulitnya. Potong halus
- 1 biji zucchini - basuh bersih dan belah dua. Potong nipis
- 1/2 biji bwg besar- dipotong halus
- 1 biji bwg putih- dipotong halus
- sedikit udang kering
- 1 biji cili merah (optional) - dipotong serong

Panaskan sedikit minyak. Tumis bwg besar, bwg putih dan udang kering sampai naik bau. Masukkan kohlrabi & zucchini. Kacau rata. Biarkan sampai lembut. Masukkan cili merah. Perisakan dgn garam. Matikan api.

Siap dihidang.

No comments: