Semalam sy pegi ke kedai daging Turki dan nampak leher kambing dijual dgn harga yg murah. Sekilo dlm 4.99€. Leher kambing ni selalunya sedap masak sup.
Kak Liza kwn sy pesan, kalau nak masak sup kambing, lagi sedap kalau daging kambing tu di grill dgn sedikit miyak dlm non-stick pan. Katanya cara ni akan megurangkan bau hanyir kambing.
Resepi sup kambing sy:
1 kg leher kambing dipotong kecil
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
2 inci halia
1 bungkus sup tulang ADABI (lengkap dgn bunga lawang, kulit kayu manis, bunga cengkih)
2 sudu besar perencah sup ADABI
2 biji kentang - di belah 4 atau ikut kesesuaian
2 biji karot - di buang kulit dan dipotong sepanjang 2cm (atau ikut suka)
Garam secukup rasa
Utk hiasan/penyedap rasa
Daun sup - dicincang halus
Bwg goreng
Cili api - dipotong halus (jika suka)
Cara2:
1. Daging kambing dibasuh bersih dan di grill di atas non-stick pan dgn sedikit minyak sedikit garing.
2. Alihkan daging yg siap di grill ke dlm periuk, isi air memenuhi daging kambing dan rebus dgn api kecil selama 1 jam.
2. Dlm periuk kecil, panaskan minyak utk menumis, tumis bwg merah, bwg putih, halia dan rempah ratus dr bungkusan sup tulang sampai garing (cara ni dipanggil tumis darat)
3. Tuangkan bahan2 tumisan ke dalam periuk rebusan daging kambing. Masukkan bunjut sup tulang dan perencah sup. Masukkan kentang dan karot. Reneh sup sampai kentang & karot empuk. Masukkan garam secukup rasa.
4. Hidangkan dgn daun sup, bawang goreng dan cili api.
No comments:
Post a Comment