Bila plan utk masak menu seharian, selalunya sy akan cuba habiskan benda2 leftover dulu. Make sure punggah peti ais dan tgk apa2 yg telah disimpan - santan separuh kotak ke, cili blend yg rasa2 kalau disimpan lagi bakal rosak ke...hah, dan gulai lemak ni pulak dibuat sbb ada nenas dlm tin yg dibukak aritu sbb nak buat Hawaiian Pizza. Dan kebetulan lak mmg ada udang frozen, so jadik la kalau nak buat resepi ni. Masakan ni kalau ada udang fresh sure lagi sedap. Udang frozen sini dah le kecik, togel abis lak tu kulit dia.
Resepi sy browsed gitu2 aje kat internet sbb ada byk versi so hasilnya sy decided buat ikut kreativiti sendiri saja tapi tambah sedikit elemen dr resepi2 yg sy jumpa. Selalu masak lemak sy buat x tumis, yg ini sy tumis dan selalu x penah letak belacan dlm masak lemak, yg ni sy letak. Sbb tu sy x namakan masak lemak, jadi gulai lemak!
Hasilnya?
Wah, cik HB cukup suka, siap kata lain kali buat lagi guna ikan kering lak. Sy mmg sgt2 'kembang' kalau cik HB memuji sbb dia ni bukan jenis senang nak puji. Ala2 Gordon Ramsay gitu...hahaha.
Utk resepi:
Bahan2:
- 1 biji nenas potong kecil ( sy guna nenas dlm tin)
- 250g udang
- 1 kotak santan
- 2 btg serai - ketuk
- 1 helai daun kunyit - potong pendek
- 4 biji bwg merah*
- 2 biji bwg putih*
- 2 biji buah keras*
- 3 biji cili merah* (nak pedas campur sedikit cili api)
- sedikit belacan*
1. Kisar bahan2 bertanda * sampai lumat.
2. Panaskan minyak utk menumis, tumis bahan2 kisar sampai naik bau
3. Masukkan santan, kacau sebati. Tambahkan sedikit air jika x suka kuah yg pekat. Masukkan serai dan daun kunyit. Kacau selalu utk elakkan pecah minyak. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan nenas dan udang. Biarkan sampai masak. Kacau selalu.
5. Perisakan dgn garam. Biarkan seketika. Matikan api.
Siap dihidang.
No comments:
Post a Comment